Den soliga morgonen 21 maj fylldes bussen vid Torget i Nora med glada seniorer. Färden gick till Ryttmästarbostället vid Simsjön utanför Skövde. Där togs vi emot av kavallerimajoren Bernhard Englund, för tillfället klädd i karolinerrock och -hatt och färdandes på en föga tidtypisk Segway. Han berättade inlevelsefullt om våra gamla knektar och deras befäl för 300 år sedan. Sedan följde en hissnande tidsresa i olika miljöer inredda med möbler och föremål, det ena med en mer förundrande historia än det andra.

Efter denna sällsamma upplevelse tog oss bussen till den moderna hotell- och konferensanläggningen Billingehus, där vi åt lunch. Färden gick vidare till Varnhem där vi besökte Kata gård och Klosterkyrkan. Arkeologerna har här gjort sensationella fynd, bl a ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor och gravplatser från 900-talet. Man har också funnit Katas grav med hennes välbevarade skelett.

Både på dit- och hemvägen stannade bussen vid den fina rastplatsen vid Borasjän, där vi fick kaffe med dopp. Vid 20-tiden var vi hemma i Nora igen, efter ytterligare en välarrangerad resa i trevligt sällskap.