Aktiva Seniorer Nora

 

Torsdagen den 12 maj var jurist Ida Lilja inbjuden till Aktiva Seniorers månadsmöte. Ida kunde tyvärr inte, som avtalat var,  vara med oss på plats men väl via länk. Ida informerade och gav en del goda råd om vad som är viktigt att tänka på när det gäller upprättande av framtidsfullmakter och testamenten. Det gavs också möjlighet att ställa frågor.

Vi var 55 personer som deltog i mötet. Efter informationen bjöds vi på gott kaffe med dopp.

Mötet den 21 april inleddes med att ordföranden Hasse Sandberg hälsade alla välkomna. Vi påmindes om att det fanns platser kvar på resan den 17 maj som går till Läckö slott och då vi också besöker Rörstrands museum. Nästa månadsmöte den  12 maj kommer juristen Ida Lilja och informerar om framtidsfullmakt och testamente.

Därefter lämnades mikrofonen över till  våra inbjudna gäster far och son, Erik och Torbjörn Ekestubbe som underhöll oss med fin sång och musik. 2017 var de med i TV4:s program Talang och tog sig till semifinal.

52 personer deltog i mötet som avslutades med en trevlig fikastund.

Aktiva Seniorer i Nora samlades torsdagen den 24 mars vid Danfo industrier i Nora för ett studiebesök. Danfos produktion av offentliga toaletter och toalettbyggnader sprids idag över stora delar av världen. Det innebär stor variation både på inredning och utseende, något som har gjort att produktionen inte kan ske på löpande band. Bland annat så fanns vid vårt besök snygga toalettbyggnader i monteringshallen med så olika fasader som emaljerad plåt och rödmålat trä. 

De drygt 30 närvarande medlemmarna fick en rundvandring i monteringshallen samt en ingående beskrivning av verksamheten av produktionschefen Mikael Sandin, Anna Johansson och Linda Lönnström. Vi hann också med en trevlig prat- och kaffestund innan besöket avslutades.

 

Torsdagen den 17 mars var Fredrik Sandberg inbjuden till Aktiva Seniorers månadsmöte på Nora Stadshotell. Han berättade om affärens historia som började 1859 med att Carl Axel Sandberg, bleck-  och plåtslagare, kom till Nora där han etablerade sin rörelse. När Carl Axel dog 1891 övertogs firman av hustrun Kristina Charlotta och sonen Leonard.  1898 tog sonen Leonard ensam över firman och ändrade namnet till Leon. Sandberg Bleck- och Plåtslageri & Bosättningsaffär. Sortimentet utökades med glas, porslin och presentartiklar. Leonard gifte sig 1904 och fick sönerna Fritiof och Axel.

I den gamla bleckslagarverkstaden på Storgatan började man 1957 också tillverka bruks- och presentvaror av trä, till exempel den populära Bergsmansljusstaken.

Affären ägs idag av Fritiofs dotter Annika och Axels barnbarn Fredrik, de är fjärde och femte generationerna som driver butiken. Affären har ett brett sortiment av glas, porslin och husgeråd med mera och är mycket uppskattad för sina fina glasutställningar.

Mötet avslutades med en trevlig kaffestund, med en god morotskaka som tilltugg för de närvarande 52 medlemmarna.

                       

 

Underkategorier