Aktiva Seniorer Nora

Höstprogrammet brukar bjuda på välbesökt oktoberfest i Församlingshemmet, traditionsenligt med mat och musik på särskilt tema. Så inte denna höst. I stället - på förslag från medlem vid årsmötet i februari - arrangerades en resa till Lerbäcks teater den 29 oktober. Så här i efterhand kan vi konstatera att det var ett bra val i dessa corona-tider. Fest för 80-90 personer hade inte gått att ordna, medan Lerbäcks teater hade anpassat stället med all möjlig hänsyn tagen för att minimera smittorisken för covid-19.

33 munskyddsförsedda medlemmar klev på bussen vid torget i Nora för en timmes färd till Lerbäcks teater/restaurang. Förrätten, en krämig soppa, bådade gott för fortsatt smaklig måltid. Mellan rätterna serverades ingredienserna i en mordgåta, Innersta rummet, skickligt framförd av den skådespelande personalen. Upplösningen på mordgåtan kom i fjärde akten, då publiken fick chans att avslöja den skyldige och vinna ett pris vid lottdragning.

Munskydd på inför hemresan, ankomst Nora torg vid 23.30-tiden.

Nästa månadsmöte 12 nov, 14.00 på Hotellet: Magdalena Persson duktig fotograf och Maria Lang-entusiast. Max 50 i lokalen. Anmälan till Maggan, 070-3304272, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

/Brita Perrin

 

Torsdagen den 17 september kunde Aktiva Seniorer samlas igen efter att ett antal aktiviteter fått ställas in på grund av Coronapandemin. 35 medlemmar hade slutit upp, väl utspridda i hotellets stora sal, där sångaren och estradören Jonny "Kungen" Fagerman stod för proffsig och uppskattad underhållning. På repertoaren stod allt från dansbandsörhängen till Elvis-klassiker och till slut "världens bästa sång" enligt Jonny själv, "My way". Publiken höll med, och klappade in Jonny för ett extranummer. Mellan låtarna berättade Jonny om sina minnen från Nora, där han tidvis bott och arbetat.

Efter underhållningen serverades traditionsenligt kaffe och bulle.

Nästa månadsmöte äger rum torsdag 15 oktober och bjuder på mer musik: Per Zetterlund och Resta-Rikard (Rikard Eriksson kåserar om dragspelaren och kompositören Leif "Pepparn" Pettersson. Max 50 personer i lokalen, därför obligatorisk föranmälan till Maggan, tel 070–3304272, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Brita Perrin

Årets första medlemsmöte ägde rum i festsalen på Nora stadshotell, där vi kommer att träffas framöver. Mötet den 16 januari hade tema: Avfallshantering inom Nora kommun. Ämnet lockade 55 medlemmar.

Ordföranden Hasse Sandberg inledde med information om att vi kommer att delta i Öppet hus i det nya Allaktivitetshuset (f d Windahls) den 8 feb kl 11-14. Titta gärna in! Hasse påminde också om anmälan till årsmötet den 13 feb, samt besök på EOns värmeverk och biologiska museet i Örebro den 27 feb. Se program.

Michael Lindström, avfallsstrateg inom Samhällsbyggnad Bergslagen, redogjorde med siffror och diagram för aktuella mätningar och trender. Sammanfattningsvis kan sägas att den totala mängden avfall i regionen har minskat 2010 - 2018. Analys av innehåll i den gröna och bruna tunnan, visar att den gröna tunnan felaktigt används även för tidningar och matavfall medan den bruna tunnan nästan enbart används för matavfall. Frågor från publiken gällde mest sortering av förpackningar, t ex tryckkartor för medicin, värmeljus mm. Hänvisning till sorteringsguiden, som skickats ut till alla hushåll.

Mötet avslutades med kaffe och god bulle.

 

Vårt nya mötesrum, Nora Stadshotell

Guldet blev till sand – den kända sången ur musikalen Kristina från Duvemåla framförd av Pernilla Ingvarsdotter, var en av höjdpunkterna på november månads medlemsmöte. Programmet ”Kristina från Duvemåla & Vilhelm Moberg lockade drygt 80 personer till samlingssalen i Tullbackagården.

Sångnumren vävdes in i berättelsen om Vilhelm Mobergs liv och författarskap, i synnerhet gällande den klassiska Utvandrarserien från 1949-59. Moberg, född 1898, hade själv i 18-årsåldern tänkt emigrera men hindrades av modern som i stället såg till att han kom in på folkhögskolan i Grimslöv. I juni 1948 flyttade han emellertid till USA och reste runt i svenskbygderna för att få källmaterial till romansviten. Kring publiceringen av böckerna följde också en häftig debatt kring deras sedlighet och det faktum att de, enligt kritikerna, framställde romangestalterna på ett okristligt sätt.

Vilhelm Moberg, kanske Sveriges genom tiderna största författare, dog 1973.

Ordföranden Hasse Sandberg tackade de medverkande för intressant anförande och vacker sång till pianoackompanjemang.

Nästa månadsmöte blir den 12 december med jultallrik och Luciatablå på Nora Stadshotell (OBS ny lokal)

 

 

Underkategorier