Aktiva Seniorer Nora

Vårens program avslutades fredagen 24/5 med resa till Karlfeldtsgården, belägen mellan Leksand och Rättvik. Kl 8.00 klev 44 medlemmar på bussen vid torget. Vid 9.30-tiden var det dags för förmiddagskaffe vid Långsjöns vackra rastplats. En timme senare var vi framme vid Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare, där gårdens ägare Gunbritt Berggren tog emot oss. Efter en inledande berättelse om Karlfeldts anknytning till trakten och gården delades vi upp i grupper, en bjöds in i stugvärmen i Karlfeldts skrivarstuga, en fick följa med den mångåriga trädgårdsmästare i den vackra trädgården på sluttningen mot sjön Opplimen. Karlfeldts dikter deklamerades både inne och ute.

Erik Axel Karlfeldt föddes 1864. Han debuterade som poet 1895, var ledamot i Svenska akademin fram till sin död 1931, de sista tolv åren som dess ständige sekreterare. Samma år fick han Nobelpriset i litteratur.

I strilande regn äntrades bussen igen för kort färd mot restaurang Moskogen för lunch. Ett kort stopp vid Leksands Knäckebröds fabriksförsäljning var populärt av alla kartonger som lastades in i bussens bagageutrymme att döma. Efter ytterligare ett stopp för bensträckare återkom vi till Nora vid 17-tiden i hällregn.

Aktiva Seniorer i Nora gjorde den 24 april en utflykt till Örebro som bestod i en guidad tur med buss genom de många nybyggda bostads- och industriområden som finns främst i stadens utkanter. Turen började med lunch på Södra Vattentornet, varefter vår guide för dagen, förre stadsarkitekten Lars Edenskär, äntrade bussen. Vi färdades i många områden som ingen av de 29 deltagarna hade besökt tidigare, och vi fick information om när och hur de olika byggprojekten hade genomförts. En mycket intressant rundtur som kompletterades med en utmärkt broschyr som i text och bilder beskrev det mesta av vad vi sett.

Aktiva Seniorer i Nora har haft månadsmöte 14 maj på Tullbackagården. 35 personer deltog i mötet som handlade om vår hälsa och vällevnad.

Monica Holm, fysio- och medicinsk yogaterapeut (sjukgymnast) berättade om vad vi kan göra för att hålla oss i trim. Deltagarna fick på plats prova på några enkla rörelser som gör stor nytta.

Gudrun Hoffmeister från Örebro läns Afasiförbund berättade om sin Afasi och vad som går att göra för både den drabbade och anhöriga. Ingrid Gustavsson, Afasiföreningen i Örebro och Kennet Israelsson, Afasihuset i Örebro delgav oss sina erfarenheter.

Kristin Berglind presenterade Nora Biblioteksverksamheter och påminde om att det finns hjälp att få med bl a IT-frågor. Intresse fanns också att får höra eventuella önskemål från deltagarna.

Mötet avslutades med kaffe eller te och smörgås.

Till månadsmötet den 11 april hade ett femtiotal medlemmar samlats för en stunds underhållning av vissångaren Roine Lindström hemmahörande i Kumla. Roine bjöd på finstämda tolkningar av många kända låtar av bl a Evert Taube och Dan Andersson. Han framhöll också sin vänskap med och beundran av Nisse Munck och Gunde Johansson. Roine fick Gunde Johansson priset 2007. En hyllning till Sven-Erik Magnusson fanns också i programmet, liksom inbjudan till allsång. Programmet avslutades med fika.

Påminnelse om Guidad rundtur med buss i Örebro den 24 april. Anmälan senast 17 april till Kenny tel 0705659750.