Aktiva Seniorer Nora

Fullt hus, 75 personer, hade bänkat sig i Tullbackagårdens samlingssal när Carl Jan Granqvist gästade föreningens månadsmöte den 10 oktober. På temat Vår hälsa och vällevnad kåserade Carl Jan om sin egen personliga resa, från uppväxten i Hidinge utanför Örebro, där hans far var folkskollärare och kantor och hans mor var textilslöjdlärare till den auktoritet han idag är inom området gastronomi och måltidshistoria.

Efter utblickar i evolutionen, paradigmskiften, tankar om kollektivt tänkande avslutade Carl Jan sitt anförande med att poängtera att den goda måltiden, med vällagad mat i gott sällskap, att unna sig det goda, i högsta grad bidrar till hälsa och vällevnad.  

Carl Jan Granqvist blev år 1972 källarmästare vid Grythyttans gästgivaregård och ansvarade för att bygga upp Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, tillhörande Örebro universitet.

Ett sjuttiotal medlemmar kom till höstens första möte för att lyssna på Elisabeth Anestad, Polisområdeschef/Polismästare i Örebro. Elisabeth är uppvuxen i Nora och tog studentexamen i Lindesberg. Efter juridikstudier i Uppsala sökte hon in på Polishögskolan. 2018 fick hon ta emot guldklockan för sina 30 år i statens tjänst. Elisabeth redogjorde för den geografiska bilden av polisområde region Bergslagen som omfattar Örebro, Värmlands och Dalarnas län, fördelat på glesbygd och storstadsområden. Nora är en jämförelsevis lugn stad. Elisabeth kommenterade rådande resursbrist men hänvisade till satsningar på polis- och rättsväsendet i den nyligen presenterade statsbudgeten. Elisabeth gav råd och tips hur man som äldre skyddar sig från brott och bedrägeri. Se upp med oanmälda försäljare, vid dörren eller på telefon! Vill man arrangera grannsamverkan: Ring 114 14 och prata med kommunpolisen Stefan Toll, samordnare för grannsamverkan i vårt område. Åhörarna ställde många frågor: Varför blev det ingen utredning? Hur kunde förövaren gå fri? Elisabeth besvarade frågorna sakligt och övertygande. Ordföranden Hasse Sandberg tackade Elisabeth Anestad med en blomma.

Nästa möte 10 oktober - Carl-Jan Granqvist pratar om Vår hälsa och vällevnad.

 

 

Aktiva Seniorer i Nora hade på torsdagen en utflykt till Stripa gruvmiljö i Guldsmedshyttan. Vi fick en mycket trevlig guidad tur i den ”modernare” delen av gruvan, som var verksam under 1900-talet fram till nedläggningen 1977. Det var intressant att se det stora hissmaskineriet som styrdes av spelstyraren från sin lilla hytt och som hade en oerhört viktig roll i gruvans verksamhet. I hissarna forslades både personal och den brutna malmen. Anrikningsverket, med krossverk och två olika processer för att avskilja järnmalmen från gråberget, ”vaskning” och ”skakning”, ingav också respekt med sina stora maskiner. Vi undrade lite över ljudnivåerna när maskinerna gick för fullt. Vi fick också se underjordsarbetarnas omklädningsutrymmen med ett särskilt rum där de kunde få lite konstgjord sol av en kvartslampa efter sitt skift nere i gruvan 3 - 400 m under mark. Efter den guidade turen intog vi en god lunch i Stripabryggeriets restaurang och därefter var det fritt fram att besöka Bergslagspraliner, Karlssons Kulturverkstad, titta på fotoutställning, eller ta en tur till det riktigt gamla gruvområdet med rester av den gruvmiljö som tros ha startat redan på 1400-talet.

     

Aktiva Seniorer i Nora hade på torsdagen sitt första evenemang för hösten då 55 medlemmar gjorde ett mycket uppskattat industribesök på Blue Future i Kristinehamn och en tur runt Jäverön med S/S Polstjärnan i Karlstad, Vänerns enda ångfartyg.

Ordf Hasse Sandberg berättade under bussfärden om den röda tråden genom arrangemanget: Motala Verkstad. Ordf uppvuxen där, företaget Blue Future tillhör Motala Verkstad Group, ångmaskinen i S/S Polstjärnan är tillverkad i Motala 1929.

Vi fick ett mycket varmt och trevligt mottagande av Blue Futures vd Linda Take som berättade om svårigheten att rekrytera ”rätt” utbildad personal. Tyvärr tillhör vi inte den lämpliga gruppen för att ingå i det lärlingsprogram med nio platser som man kommer att starta i höst. En mycket ambitiös satsning!

Efter rundvandring i industrin fortsatte vi mot Inre Hamn i Karlstad, där vår lunchrestaurang och S/S Polstjärnan låg.

Det ideellt arbetande manskapet ombord gjorde vår rundtur både rolig och underhållande, så att sjögång och mörka moln glömdes bort. Vi fick också gå ner till den verkliga eldsjälen, som svettades med att smörja, pysa ånga och skyffla kol i det pyttelilla och varma maskinrummet. Intressant!