Aktiva Seniorer Nora

Aktiva Seniorer i Nora har gjort en utflykt till familjeföretaget Tormek i Lindesberg, som utvecklar och tillverkar slipmaskiner för olika ändamål. De 16 Seniorerna blev mycket positivt och trevligt mottagna, och fick en intressant presentation av såväl företaget som produkterna. Efter kaffe och en härlig fralla fick vi dessutom lära oss de viktigaste punkterna för att slipa och hålla våra hemverktyg vassa. Några av oss hade dessutom turen att få en kniv eller sax ordentligt uppskärpta. Efter en lunch på Lindegårdens Värdshus gick färden vidare till Frövifors, där vi besökte Pappersbruksmuseet och de utställningar som finns där. Vår guide Bosse i museet berättade med inlevelse och humor om papperets utvecklingsstadier och om Frövifors utveckling med olika metoder och pappersmaskiner. Tapetutställning, japansk förpackningskonst (tsutsumi), olika samlarområden (tom spypåsar!) samt ölburksutställning med 22 000 olika ölburkar kunde vi också besöka. En intressant dag i det rådande höstvädret!

/Hasse

Aktiva Seniorer i Nora gjorde torsdagen den 2 sept en guidad tur på Hjälmare Kanal i härligt sensommarväder. 39 personer besökte först Hjälmare Docka där tyvärr såväl kaffeservering som glassförsäljning stängt för säsongen. Därefter äntrade vi ”M/S Gustaf Lagerbjelke” i Gravudden för en tre timmar lång kanaltur med nio slussningar och med saklig och mycket uppskattad guidning av skepparen Jan-Erik Ekblad. Många tillbringade mesta tiden i solskenet på övre däck. En underbar lunch serverades under färden som avslutades vid Notholmen i Hjälmaren. Därefter tog vår buss oss till Arboga Robotmuseum, där flera guider berättade om allehanda spännande krigsmaterial, främst i form av robotar, flygmotorer, radarsystem mm. Några hann också prova på flygsimulatorn, sittande i cockpit på en J35 Draken, en verkligt fartfylld upplevelse! En unik samling av små handgjorda flygplansmodeller fanns också att beskåda.

/Hasse Sandberg

En busslast med ressugna aktiva seniorer avgick från Nora torg den regndisiga morgonen 26 augusti med siktet inställt på Stallarholmen utanför Strängnäs. Efter kaffe och smörgås trädde vi in i Lena Linderholms galleri fyllt med textilier och föremål i milda färger och behagliga former. Många lockades att handla.

Dags för lunch på Meg’s kök i Malmbyhus. Till kaffet bjöds trevlig underhållning av Klasse Möllberg som även fick med publiken i allsång i varierande tonarter.

Efter lunch tog bussen oss till Lena Linderholms hem i Strängnäs, en pampig villa som rymde oss alla i stora salen. Här berättade Lena om husets historia och hur hon och maken Gösta inrättat sina konstnärsgärningar präglade av måleri och musik. Gösta gick tyvärr bort i slutet av 2020. I den rymliga villan står hans arbetsrum orört. Lena bjöd oss frikostigt att gå runt i huset som överraskade med ett myller av inspirerande föremål. I köket bjöds vi på vin och godis. Lenas hade inrättat sin ateljé i den stora verandan som vetter mot trädgården. Tyvärr satte en rejäl regnskur stopp för ett besök i trädgården.   Åter till Nora vid sextiden efter en trivsam heldag med gamla och nya bekantskaper i Aktiva Seniorer i Nora.

Brita Perrin

Om samåkning sker i privata bilar, gäller att 20:- per mil betalas till chauffören. Kostnaden delas av passagerarna.

 

Torsdagen den 22 augusti kl 08.00

Ångbåtstur på Vänern och besök på Blue Future i Kristinehamn

Vi reser med buss från Nora torg kl 08.00 för ett besök på Blue Future Gustavsvik i Kristinehamn. Där sysslar man med produktion av kvalificerade marina produkter som stora fartygspropellrar, axlar, utrustning för vattenjet mm. Efter studiebesöket åker vi vidare till Karlstad för lunch på Barbros Brygga vid Inre Hamn, innan vi bordar s/s Polstjärnan som ligger alldeles intill restaurangen. Innan vi avslutar den 3 timmar långa turen med ångbåten kan vi få se ångmaskinen i verksamhet, och till sist får vi kaffe med kladdkaka och vispgrädde, så att vi står oss under hemfärden. Hemma ca 18.00. Minimi antal deltagare är 40 st, max 54 (full buss). Anmälan till Hasse senast den 15 augusti på tel 072-723 57 52 eller e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Kostnad för hela dagen inkl lunch och eftermiddagskaffe är 500:-/person, som ska inbetalas till bg 5641-1564 eller med Swish till 123 242 9983 vid anmälan.

 

FÖRETAGSBESÖK

Torsdagen den 5 sept kl 10.00

Guidad tur i Stripa Gruvmiljö

Vi samlas på torget kl 10.00 och åker i egna bilar till Stripa, där vi får en guidad visning av gruvområdet ovan jord (gruvan är vattenfylld). Därefter intar vi lunch på Stripabryggeriets restaurang. Efter lunchen har vi möjlighet att besöka andra verksamheter som finns på området, bl a Karlssons smycken och Bergslagspraliner. Anmälan senast fredag den 30 augusti till Bengt, tel 072-174 84 97 eller e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Uppge om du kan ta passagerare i din bil. Kostnad för dagen inkl guidning och lunch är 190:-/person som ska inbetalas till bg 5641-1564 eller med Swish till 123 242 9983 vid anmälan. OBS Bilresan tillkommer, betalas till chauffören

 

ÖVRIGT

Onsdagen den 30 oktober kl 18.00 i Församlingshemmet

Tyrolerafton!

Vi upprätthåller traditionen med en tema-afton! I år gästas vi av ”Alpen Kapelle” som underhåller oss med umpa-bumpa musik och typisk tysk oktober­festshow. Denna kväll serveras ölkorv och allehanda kallskuret, ost och pretzels (salta kringlor) och vi släcker törsten med öl eller vin. Anmälan senast den 16 oktober till Hasse tel 072-723 57 52 eller e-post till hasse@familjensandberg. eu. Tala om om du vill ha vin eller öl! Kostnad för denna helafton blir 350:-/ person som inbetalas samtidigt med anmälan till bg 5641-1564 eller med Swish till 123 242 9983