Aktiva Seniorer Nora

Tullbackagårdens samlingssal var fullsatt när Aktiva Seniorer i Nora höll sitt månadsmöte i tisdags. Gästtalare var Yngve Gustafson, professor i geriatrik och överläkare vi Umeå universitetssjukhus. Yngve Gustafson är den framgångsrike forskaren som inte skräder orden när äldre far illa. Han blev känd av den stora allmänheten efter sin medverkan i SVT:s dokumentär om “Sveriges bästa äldreboende”. Allt Yngve Gustafsons arbete har som mål är att vi ska få det bättre på äldre dar. Han beskrev det normala åldrandet och hur olika livsvillkor påverkar livslängd och livskvalitet. Felmedicinering kan vara en av orsakerna till onödiga besvär. Yngve Gustafson poängterade vår rätt att ifrågasätta sjukvården och slentrianmässig ordination av mediciner. Apoteken kan i många fall hjälpa till att utvärdera hur olika mediciner påverkar varandra och därmed vår hälsa och våra förmågor. Medan Yngve Gustafson ilade vidare till ytterligare ett föredrag i Nora fortsatte diskussionen och meningsutbyten vid kaffeborden.

Nästa månadsmöte blir den 14 december, med traditionell jultallrik och luciatablå. Anmälan till Brita, 0703871546.

 

Höstkvällen den 1 november samlades ett sjuttiotal festklädda seniorer till Fransk afton i den stora församlingssalen. Kvällen inleddes med ett varietéprogram, Young Stars Show, framfört att ett tiotal vältränade och akrobatiska ungdomar från Ludvika mini-circus. Som paradnummer bjöds en fartfylld can-can. En buffé med några typiskt franska maträtter, ost och dessert uppskattades, mestadels inmundigade med ett glas vin. I samband med kaffet såldes lotter, tre vinnare kunde bära hem korgar fyllda med franska delikatesser. Stämningen var hög runt borden och festen avslutades i gemytlig anda.

Nästa punkt på höstens program - tisdag 21 nov, kl 13 (OBS veckodag och tid). Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, känd från tv-serien Sveriges bästa äldreboende

 

Samlingssalen i Tullbackagården var fylld till brädden vid månadsmötet den 20 april. Dragplåstret var Nora-profilen Åke Mossberg, som underhöll med bilder och berättelser från Nora med omnejd. Åkes sanningssägner och skrönor är fyllda av märkliga människoöden, släktled, sportbragder och egna bedrifter, fångade i både stämningsfulla och fartfyllda bilder. Det blev många skratt och igenkännande nickningar under den två timmar långa föreställningen. Gamla minnen och anknytningar ventilerades sedan vid kaffeborden.

Nästa månadsmöte blir den 18 maj, då Bengt Darin kåserar på ämnet maledictologi (=läran om fula ord). Den 31 maj anordnas bussresa till Kolmården. Anmälan till Bengt, 072-1748497 senast 30 april.

 

75 av föreningens 280 medlemmar hade hörsammat kallelse till årsmöte 2017, torsdagen 16 februari. i Tullbakagårdens samlingssal. Ordföranden Laila Danielsson inledde mötet med att tända ett ljus och utlysa en tyst minut för medlemmar som gått bort under 2016.

Till ordförande för de fortsatta årsmötesförhandlingar valdes traditionsenligt Jan Söderkvist som med van hand klubbade igenom punkterna på dagordningen. I verksamhetsberättelsen för 2016 redogjordes för nio månadsmöten med intressanta föreläsare. Man har också arrangerat tre resor och utflykter, tre företagsbesök, och en festlig grekisk afton.

Laila Danielsson omvaldes till föreningens ordförande. Två nya medlemmar invaldes i styrelsen: Per-Erik Doverud och Ann-Mari Carlsson. Övriga i styrelsen är Kenny Andersson, Bengt Carlsson, Inger Eriksson, Lars Eriksson, Hasse Sandberg och Brita Perrin. Avgående ledamöter, Monica Dahlin och Lennart Bengtsson förärades med blommor som tack för sex års styrelsearbete.

Inbjuden gästföreläsare denna torsdag var Polisens före detta presstalesman Göran Gunnarsson, som höll ett trevligt anförande om sitt liv och sin yrkesroll som polis. Mötet avslutades i  gemytlig samvaro med kaffe och smörgåstårta. Kommande arrangemang: 16 mars kl 14.00 månadsmöte i Tullbackagården, Bo Pettersson berättar om Alice Babs och spelar ett urval av hennes musik.